Articles by Tijana Morača

Srbija: Plate, a ne izbori

24.02.2014. -  Tijana Morača Beograd

U mesecu koji su obeleželi protesti u Bosni i Hercegovini, u Srbiji je takođe organizovano nekoliko štrajkova zbog višemesečnog kašnjenja plata, neregulisane zdravstvene zaštite i radnog staža. U svetlu vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za mart, najavljeno je intenziviranje štrajkačkih aktivnosti.

Beograd, ima li Prajd alternativu?

30.09.2013. -  Tijana Morača Beograd

Parada ponosa u Beogradu je zabranjena treću godinu za redom iz bezbednosnih razloga i to opet neposredno pred zakazano vreme održavanja. Nekoliko sati nakon zabrane, grupa LGBT aktivista i organizatora Prajda je izašla na ulice u protestnu šetnju. Da li ovaj improvizovani ponoćni protest može da bude uvod u drugačije osmišljavanje borbe za LGBT prava?

Srbija: privatizacija, profiteri, civilno društvo

30.11.2012. -  Tijana Morača Beograd

Privatizacija u Srbiji se po različitim modelima odvija od 1989. godine i do sada je procesom privatizacije i restrukturiranja privrede bilo obuhvaćeno preko milion zaposlenih. Međutim, umesto do ekonomskog razvoja zbog koga je i započinjana, privatizacija je u Srbiji često bila povezana sa korupcijom, tajkunizacijom, kršenjem prava zaposlenih. Intervju sa Ivanom Zlatićem, jednim od aktivista Pokreta za slobodu