Articles by Almir Terzić

BiH i zaštita okoliša: zakoni kojih nema

16.05.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

Bosna i Hercegovina postigla je ograničeni napredak u oblasti zaštite okoliša navedeno je u izvještaju Evropske komisije. BiH treba poduzeti vjerodostojne napore za uspostavljanje usklađenog pravnog okvira za zaštitu okoliša i unaprijediti institucionalne kapacitete

BiH, zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa

12.04.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

Sve učestaliji zahtjevi pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Bosni i Hercegovini, a posebno u Federaciji BiH postali su savršeni mehanizam za blokade.

Bosna i Hercegovina: Sve može da (od)umire, ali raspodjela tala mora da živi

15.03.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

Kako bi gladnim i obespravljenim građanima BiH skrenuli pažnju sa najtežeg ekonomsko-socijalnog stanja u posljednjih sedamnaest godina, osnovni moto političara u BiH postale su promjene, ali ne stanja, nego učesnika u vlasti.

BiH i popis stanovništva: Strah od pada nacionalnog koncepta

14.02.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

Novi, korigirani termin za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini određen je u periodu od 1. do 15. oktobra/listopada 2013. godine. No, vladajuće, prvenstveno nacionalne stranke imaju strah od popisa stanovništva, posebno da ne bi došlo do narastajućeg opredijeljenja građana da se izjasne Bosancima i Hercegovcima.

Bosna i Hercegovina: anarhijom protiv ustava i zakona

30.01.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

U Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama došlo je do suspendovanja demokratskih procedura, a time i same demokracije. Evidentirana su sve učestalija kršenja ustava na svim razinama u Bosni i Hercegovini, zakonskih i pravnih normi, poslovnika i procedura što prijeti da zemlju odvede u potpunu pravnu anarhiju.

HDZ želi da su samo njihovi Hrvati - pravi

10.01.2013. -  Almir Terzić Sarajevo

Početak Nove, 2013. vlasti Bosne i Hercegovine dočekale su sa ulaskom u četvrtu godinu kršenja presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a da se istovremeno još uvijek ne nazire kada će ona biti implementirana u konačnici.

Politička korupcija razdire bh. društvo

13.12.2012. -  Almir Terzić Sarajevo

Uprkos činjenici da su zdravstvo i obrazovanje evidentirani kao oblasti u kojim građani često učestvuju u davanjima mita, korupcija i to politička u BiH je ona koja je označena kao najveća prijetnja i kao takva razdire bh. društvo.

Nakon lokalnih izbora u BiH: najveći dobitnici "male" stranke

04.12.2012. -  Almir Terzić Sarajevo

Iako je većina (do)sadašnjih vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini već u prvim satima nakon zatvaranja biračkih mjesta na lokalnim izborima održanim 7. oktobra slavila i proglasila pobjedu, zvanični rezultati koje je mjesec dana kasnije objavila Centralna izborna komisija BiH pokazali su nešto drugačiju sliku.