ZA VAS:Umesto zločina - seju strah i mržnju!


Beogradu Četvrtak, 17 Mart, 2005.Godinu dana posle 17. marta šiptarski secesionisti promenili strategiju

Godinu dana posle pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji Srbi još više strahuju za svoju bezbednost. Prošlogodišnji 17. mart ostaće upamćen kao sumrak civilizacije, jer je u samo tri dana brutalno ubijeno preko 40 Srba, dok je više hiljada proterano iz svojih kuća. Uništeno je na desetine srpskih sela a nešto što predstavlja svetsku kulturnu baštinu, poput srpskih srednjovekovnih manastira, oskrnavljeno je i zapaljeno.
BEOGRAD - Godinu dana posle situacija je nepromenjena. Doduše, ovog puta i Šiptari su videli da im nasilje ne ide toliko na ruku, pa su promenili taktiku. Pompezno najavljivanje prolećne ofanzive šiptarskih terorista po svemu sudeći utihnulo je, jer su Šiptari smislili perfidniji način da dođu do nezavisnosti, a da uz to nateraju Srbe da odu s Kosova i Metohije. Žrtvovali su ratnog zločinca Ramuša Haradinaja i time pokazali međunarodnoj zajednici kako oni, navodno, poštuju međunarodna pravila igre, a, s druge strane, Srbima isključuju struju, onemogućavaju im slobodno kretanje i kroz takvu vrstu pritisaka pokušavaju da im pokažu kako za njih nema života na Kosovu i Metohiji. Da tragedija bude veća, za svoju perfidnu igru imaju apsolutnu blagonaklonost međunarodnih institucija, posebno Unmika. Kako drugačije protumačiti izlive nežnosti i ronjenje suza Sorena Jesena Petersena za kriminalcem kao što je Haradinaj? - Potezom izručenja Ramuša Haradinaja Haškom tribunalu Albanci su svetskoj javnosti pokazali da, navodno, poštuju međunarodne standarde i dali svima do znanja da poseduju taktiku kako da dođu do svog cilja, odnosno do nezavisnosti Kosova i Metohije - kaže Dragan Šutanovac, funkcioner DS i član skupštinskog Odbora za bezbednost. - Ne mogu sto procentno da tvrdim da Albanci neće krenuti s novim talasom nasilja, ali smatram da su uvideli da im to ne ide na ruku, već da će kroz perfidnije pritiske protiv Srba i uz saradnju s međunarodnom zajednicom uspeti da ostvare svoj naum - dodaje Dragan Šutanovac. - Mislim da bi država morala da počne da se ozbiljnije bavi pitanjem Kosova i Metohije i da međunarodnoj zajednici uputi jasnu poruku kakve su naše namere. Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milorad Mirčić iz SRS smatra da Srbima na Kosovu i Metohiji, pored Šiptara, preti još veća opasnost od domaćih političara.
- Uopšte ne isključujem mogućnost da se ponovi pogrom sličan onom od prošle godine. Međutim, Srbima je jasno šta Šiptari misle, ali je veliki problem što im nije jasno šta im misle političari u Srbiji. Ti ljudi su sebi dali za pravo da rešavaju sudbinu Kosova i Metohije, a da pri tom nemaju nikakvo uporište u narodu. Oni rade na štetu Srba, jer njima se rešenje statusa Kosova i Metohije servira sa Zapada i u skladu s tim će i praviti strategiju koju su naumili. Saopštenja za javnost koja objavljuju posle tih zavereničkih sastanaka imaju za cilj da unesu zabunu među Srbe, što ide direktno na ruku Šiptarima - rekao je Mirčić.
On dodaje da Srbima preti velika opasnost od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, jer oni sve rade u sadejstvu sa Šiptarima.
- Snage Unmika i Kfora uopšte ne nameravaju da zaštite Srbe i ukoliko se Šiptari odluče na ponavljanje nasilja Srbe neće imati ko da zaštiti. Soren Petersen neumorno radi da Šiptarima obezbedi sve uslove kako bi stekli nezavisnost i mi kao država bismo morali da pokušamo sve kako bismo ga u tome sprečili - zaključio je Mirčić. V. Đukanović

Atentat na Rugovu insceniran
- Atentat na Ibrahima Rugovu je insceniran kako bi se udovoljilo šiptarskim zahtevima da dobiju svoju službu bezbednosti, vojsku i policiju i da na taj način legalizuju do kraja svoje terorističke formacije - kaže Milorad Mirčić.
- Ta priča oko navodnog sukoba među šiptarskim vođama ne pije vodu, jer je ovo cela poenta priče. Kad teroristi budu postali deo bezbednosnog aparata na Kosovu i Metohiji Šiptari će dobiti jedan od atributa državnosti i za Srbe tada nema pomoći. Valjda vidite da predstavnici međunarodne zajednice stalno Rugovu oslovljavaju s epitetom predsednik Kosova, kao da je to već nezavisna država.

Država radi punom parom
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković iz DSS nada se da se prošlogodišnje nasilje prema Srbima nikada više neće ponoviti. - Ne mogu da isključim da se tako nešto ponovo neće desiti, ali smatram da je i među pojedinim albanskim političarima preovladao zdrav razum. Srbija je danas sigurno otišla korak dalje u odnosu na prošlu godinu, jer imamo dobre šanse da dobijemo studiju izvodljivosti, a to je i te kako povezano sa situacijom na Kosovu i Metohiji. U svakom slučaju, više od godinu dana mi pravimo ozbiljnu strategiju kako da nastupimo pred međunarodnim faktorom i kako da sačuvamo Kosovo i Metohiju. Verujem da ćemo uspeti - rekao je Proroković.