Većina analitičara navodi da pobeda Tadića predstavlja nastavak evropskog puta zemlje. Dodaje se da je biračko telo polarizovano, da se menja i ide u pravcu bipolarnog partijskog sistema, sa dve jake stranke

05.02.2008. -  Danijela Nenadić Beograd

Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke (DS) ponovo je izabran za predsednika Srbije. Tadić je u drugom krugu predsedničkih izbora održanom 3. februara pobedio Tomislava Nikolića, kandidata Srpske radikalne stranke (SRS).

Izuzetno visoka izlaznost glavna je karakteristika tek završenih izbora. Na birališta je izašlo 67,6 posto birača ili više od 4,5 miliona građana Srbije. Prema podacima Republičke izborne komisije, na osnovu 98,8% obrađenih glasova, Tadić je osvojio 50,57% ili 2.257.105 glasova, dok je za Nikolića glasalo 47,7% birača ili 2.129.403 građana sa pravom glasa. Tadić je u drugom krugu osvojio oko 120.000 glasova više glasova.

Nikolić je posle prvog kruga imao značajan kapital - homogeno biračko telo, podršku „gubitnika tranzicije", građane razočarane visokim stepenom korupcije i kriminala, ultranacionaliste i branioce suvereniteta Srbije na Kosovu, prećutnu podršku Socijalističke partije Srbije (SPS), „nesvrstavanje" premijera Koštunice i narodnjačke koalicije, otvorenu podršku Marije Šerifović, pobednice prošlogodišnjeg Eurosonga i čitavog niza desno orijentisanih intelektualaca, promenjeni imidž i vešte inostrane konsultante, umiveno lice i odricanje od Šešelja i Velike Srbije. Sve to mu ipak nije bilo dovoljno da u trećem pokušaju osvoji predsednički mandat. Nikolić je po drugi put u direktnom duelu izgubio od Borisa Tadića.

Tadić je, procenjivalo se, posle prvog kruga bio sateran u ćošak. Malo je ko očekivao da će se iz „nok dauna" podići i uspeti da pobedi Nikolića sa razlikom od preko 100.000 glasova. Tadića su podržali i u kampanji pomogli G17 Mlađana Dinkića i Sandžačka socijaldemokratska partija (SDP) Rasima Ljajića. Ištvan Pastor, lider vojvođanskih Mađara, kao i Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) otvoreno su pozvali birače da glasaju za Tadića. Za razliku od njih, Čedomir Jovanović i njegova Liberalno demokratska partija (LDP) biračima su preporučili da glasaju po savesti, baš kao i SPS. Najteži udarac došao je od koalicionih partnera, Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) koji su svega nekoliko dana pred drugi krug Tadiću ponudili dopunu koalicionog sporazuma kojim se Srbija obavezuje da poništi svaki sporazum o približavanju Evropskoj uniji ukoliko EU pošalje civilnu misiju na Kosovo. Po prvi put je Tadić odbio da prihvati ultimatum Vojislava Koštunice. Tadić je zato kampanju usmeravao prema biračima koji dele sličnu viziju ili strah od povratka u devedesete. Tadić je u drugom krugu dobio novih 800.000 birača, što govori da je ne samo pridobio većinu glasača LDP (oko 200.000), deo glasova Velimira Ilića (koji je u prvom krugu dobio 300.000 glasova), već je uspeo da na birališta izvede apstinente i neodlučne koji očito više naginju Tadićevim političkim idejama.

Izbore su dobili građani Srbije, opšta je ocena svih analitičara i poznavaoca prilika u Srbiji. Ne samo da su građani pokazali visoku političku svest izlaskom na izbore, već su glasali po sopstvenim uverenjima, zanemarujući pozive lidera stranaka kojima su poklonili glas u prvog krugu.

U još jednom su saglasni svi. Pobedu su Tadiću doneli Vojvodina i Beograd, a ključno je doprineo i Sandžak. U Vojvodini je Tadić dobio čak 150.000 glasova više nego Nikolić, pobedivši u svim većim gradovima uključiv i Novi Sad. U Beogradu, čiji su se građani probudili tek pred drugi krug, je razlika nešto manja, ali je Boris Tadić takođe osvojio značajno veći broj glasova od svog protivkandidata.

Najvažnija vest iz Beograda danas glasi - izbori su prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi, uprkos nekoliko zabeležnih incidenata koji nisu bitno uticali na tok glasanja. Oba kandidata su se nakon objavljivanja rezultata ponela dostojanstveno i čestitala jedan drugom.

Napetost je rasla tokom dana. Podaci o visokoj izlaznosti učinili su izbore još dramatičnijim. Prve rezultate Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) čekali smo do 21:15, iako je praksa ove organizacije da rezultate izbora saopšti već pola sata nakon zatvaranja birališta. Zoran Lučić, izvršni direktor CESID-a ranije je najavio da će objaviti procene rezultate samo ako razlika između dva kandidata bude preko 100.000 glasova, odnosno kada se isključi mogućnost statističke greške. Nešto pre pola deset Lučić je saopštio da je pobednik izbora Boris Tadić.

Otprilike u isto vreme, izborni štab DS je objavio da Tadić vodi, a te rezultate je potvrdio i G17plus. Da radikali gube videlo se i po konferencijama za novinare u sedištu ove stranke. Dragan Todorović, visoko funkcioner SRS je na prvoj konferenciji ove stranke saopštio rezultate sa 11 posto obrađenih biračkih mesta po kojima je Nikolić vodio sa tri posto, da bi samo pola sata kasnije izneo podatke sa 19 posto obrađenih glasova, saopštivši da se razlika smanjuje. Nakon toga u SRS više nije bilo konferencija za novinare do obraćanja Tomislava Nikolića.

U izbornom štabu DS se već slavilo. Svi partijski funkcioneri, mnogobrojne javne ličnosti koje su podržale Tadića već su otvarale šampanjac koji je u sedište stranke doneo Mlađan Dinkić, lider G17plus. Ipak, demokrate su sačekale proglašenje pobede i obraćanje Borisa Tadića do reakcija iz sedišta radikala.

Naime, strahovalo se od eventualnog nepriznavanja poraza Nikolića i mogućih nereda na ulicama Beograda i Srbije. Tadićeve pristalice su već bile na glavnom beogradskom trgu, a nekoliko desetina radikala čekaklo je rezultate u Zemunu. Prema informacijama dobijenih od izvora iz SRS koji je želeo da ostane anoniman, dvadesetak minuta je kod radikala bila uzavrela atmosfera.

Nešto posle 22 časa Tomislav Nikolić je na konferenciji na novinare izjavio da je najverovatnije pobedio Boris Tadić. Kako prenosi Politika, Nikolić je Tadiću čestitao i zahvalio svojim biračima na podršci i razumevanju da je „Srbiji potrebna promena". Nikolić je dodao da „neće odustati od svoje političke borbe", te da je vodio „čistu kampanju" iako je sam bio meta prljavih napada. Kandidat radikala je dodao da mu je „žao što je kod građana prevladao strah". Nikolić je dostojanstveno priznao poraz, a njegovi saradnici, pre svega Aleksandar Vučić nisu mogli da sakriju razočaranje. Interesantno je da je Nikolić odmah nakon održane konferenicije na rever sakoa vratio bedž sa likom Vojislava Šešelja koji u kampanji nije nosio.

Odmah je usledila konferencija za novinare iz izbornog štaba DS. U govoru koji nije bio trijumfalistički Boris Tadić je čestitao svim građanima Srbije rekavši da su pokazali da je Srbija jedna velika evropska demokratija. Tadić je čestitao Nikoliću na fer kampanji i držanju, dodavši da je broj glasova koje je osvojio njegov protivkandidat za poštovanje i uvažavanje. Kako prenosi B92 Tadić je naveo da će razgovarati sa Nikolićem jer je veliki broj građana podržao njegovu ideju. Novi predsednik se zahvalio biračima, partnerima iz G17 plus i SDP, Ištvanu Pastoru i mađarskim biračima. Tadić je rekao da „nije vreme za veliko slavlje" i dodao da ima „veliku snagu i volju da i dalje radimo na evropskim vizijama i poboljšanju života naših građana, borbi protiv korupcije i kriminala". Tadić je zatim napustio stranačke prostorije i obratio se simpatizerima DS koji su pobedu slavili na Terazijama.

U prvim reakcijama na rezultate izbora analitičari i predstavnici političkih partija ocenjuju da su izbori bili fer i dramatični. Većina analitičara navodi da pobeda Tadića predstavlja nastavak evropskog puta zemlje. Dodaje se da je biračko telo polarizovano, da se menja i ide u pravcu bipolarnog partijskog sistema, sa dve jake stranke.

Najviše pažnje posvećeno je budućim odnosima u vladajućoj koaliciji i opstanku vlade. Gotovo većina analitičara najvećim gubitnikom izbora ocenjuje premijera Koštunicu, koji ne samo da nije podržao svog kaolicionog partnera, već se odlučio da na izbore izađe tek u nedelju u 16 časova. Do ovog trenutka, Koštunica, kao ni ministri iz njegove stranke nisu čestitali pobedu Tadiću.

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbije ocenjuje da je pobeda Tadića dodatno ojačala DS, a analitičar Đorđe Vukadinović navodi da je pozicija narodjnačkog bloka sada „vrlo delikatna". Kako prenosi Danas, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović smatra da „ako premijer želi dobro zemlji, morao bi da posluša političku volju građana Srbije i podnese ostavku na mesto predsednika Vlade, ali da njegova stranka nastavi da podržava Vladu". Zoran Stojiljković sa Fakulteta političkih nauka procenjuje da bi lako moglo da se desi da uz pokrajinske i lokalne izbore u maju mesecu budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori. Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost pobedu Borisa Tadića ocenjuje kao dobar rezultat, napominjući da je pozicija Koštunice oslabljena jer je on ovu igru „igrao bez dovoljno promišljanja". Većina analitičara smatra da su karte sada u rukama Tadića i da, ako odigra partiju dobro, može da sačuva vladu uz ustupke koje će Koštunica morati da učini.

Ministri iz DS i G17plus nisu davali komentare o eventualnim promenama u Vladi. Oni su naveli da su zadovoljni velikom pobedom Tadića i evropske Srbije, dodajući da će o svemu razgovarati sa svojim koalicionim partnerima na prvoj sednici Vlade. Mlađan Dinkić je izjavi za B92 rekao da će „opstanak Vlade zavisiti od usmerenja same vlade koja mora što pre da uvede Srbiju u EU", dok je ministar pravde Dušan Petrović rekao da rad Vlade u ovom trenutku nije tema. Petrović je dodao da „ima ozbiljnih i teških odluka koje ćemo doneti ove nedelje" dodajući da je optimista jer je „odluka građana o pobedi Borisa Tadića putokaz kako će se stvari u drugim važnim elementima ove države odvijati".

Pobednika izbora su danas sačekale čestitke iz regiona i sveta. Sačekala ga je i odluka EU o pravnoj i finansijskoj osnovi za slanje misije EU na Kosovo. Ministri iz redova DSS i NS su ovo označili kao napad na suverenitet Srbije i najavili da će blokirati politički sporazum koji bi Srbija trebalo sa EU da potpiše 7. februara. Da li će Vlada pasti ili će koalicioni partneri postići sporazum znaće se u narednim danima.