Elektronski mediji, uključujući i najvažnije internetske portale, vijest o uhićenju Karadžića neprekidno su objavljivale iznoseći iz sata u sat nove detalje, kako su oni stizali iz Beograda. Slično kao i političari i obični su građani pozdravili tu vijest, pogotovo oni uz granicu s Bosnom i Hercegovinom

23.07.2008. -  Drago Hedl Osijek

Vijest o uhićenu Radovana Karadžića nije bila samo udarna tema svih hrvatskih medija, već i događaj o kojem se u utorak razgovaralo u kafićima i restoranima, javnom prijevozu, u taksijima, na ulicama diljem Hrvatske. Slično kao i političari i obični su građani pozdravili tu vijest, pogotovo oni uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, poput stanovnika Županje, Slavonskog Broda ili Nove Gradiške, koji su se u ratu našli na udaru topništva vojske čiji je vrhovni zapovjednik bio Radovan Karadžić.

Elektronski mediji, uključujući i najvažnije internetske portale, vijest o uhićenju Karadžića neprekidno su objavljivale iznoseći iz sata u sat nove detalje, kako su oni stizali iz Beograda. Mediji su osobitu pažnju posvetili činjenici da je Karadžić u Beogradu živio posve slobodno, pojavljivao se u javnosti i radio u privatnoj liječničkoj ordinaciji, držao predavanja iz alternativne medicine i surađivao u beogradskom specijaliziranom časopisu "Zdrav život".

Njegove slike, na kojima je posve neprepoznatljiv u odnosu na lik kakav je imao prilikom posljednjih pojavljivanja u javnosti prije 12 godina, preplavile su internetske portale.

Hrvatske televizija svoju glavnu informativnu emisiju Dnevnik u utorak navečer gotovo je u potpunosti posvetila tom događaja, posvetivši mu četiri petine vremena u emisiji koja traje 25 minuta. Dvojica specijalnih reportera iz Beograda, te dopisnici iz Haaga, Bruxellesa i Washingtona, javili su svaku važniju vijest o tom događaju. Hrvatske televizija uhićenju Karadžića posvetila je i posebnu emisiju u prime terminu.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koga je vijest o uhićenju Radovana Karadžića zatekla u državničkoj posjeti Turkmenistanu nazvao je taj događaj "velikim iskorakom za sadašnju vlast u Srbiji". Mesić je podsjetio da je time Srbija samo učinila ono na što se davno obvezala - da će izručiti haške optuženike koji se nalaze na njenom području.

Potpredsjednica Vlade, Jadranka Kosor pozdravila je uhićenje Karadžića i pohvalila odlučnost novih vlasti u Srbiji da surađuju s Haškim sudom.

"Odlična vijest, konačno! Trebala je stići daleko prije, ali stvari se pokreću. Uhićenje bez sumnje pokazuje odlučnost nove srbijanske vlade za suradnju s Haaškim tribunalom, ali i odlučnost na putu ka EU i mi to kao susjedi pozdravljamo", rekla je potpredsjednica Vlade.
Dvojica vodećih srpskih političara u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović, koji su zastupnici u hrvatskom parlamentu, smatraju da je hapšenje Karadžića dobra vijest koja će imati pozitivne odnose na hrvatsko-srpske odnose.

U izjavi za državnu novinsku agenciju Hina Pupovac je rekao kako se nada se da se "neće stati na tome" već da će pred lice pravde biti privedeni i ostali odgovorni za zločine "koji su nanijeli tešku sramotu Srbima".

Hrvatski političari očekuju da će Srbija uskoro uhapsiti i generala Ratka Mladića, za kojim također postoji tjeralica Haškog suda. Utjecajni Jutarnji list tako s naslovne stranice ogromnim slovima poručuje" "Predajte i Mladića!".

No, Hrvatskoj je posebno zanimljiv, uz Mladića još jedini preostali haški optuženik na slobodi, Goran Hadžić. Hadžić koji je rođen u Hrvatskoj, u Vinkovcima, bio je nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, paradržave koju su, uz pomoć Beograda i Jugoslavenske narodne armije (JNA) zauzevši gotovo trećinu Hrvatske, formirali pobunjeni hrvatski Srbi. Haška optužnica tereti ga i za zločine počinjene u Vukovaru, pa se njegovo uhićenje i prebacivanje u Haag s osobitim zanimanje očekuje u tom gradu koji je u ratu teško stradao. Nakon pada Vukovara, iz tamošnje je bolnice odvedeno je i strijeljano više od 260 osoba, za što se odgovornim smatra i Hadžić.

"Vijest o uhićenju Karadžića sigurno je odjeknula i među Vukovarcima jer svi nose duboke ožiljke ratnih stradanja sa sobom i sigurno da bi s odobravanjem dočekali i vijest da se uhite i preostali haški optuženici, a naročito Goran Hadžić", kaže ratna ravnateljica Vukovarske bolnice, dr. Vesna Bosanac.

"Uhićenje Karadžića dovelo je do situacije da se polako raspliće klupko svega što se događalo od '91. godine. Nama, Vukovarcima, bi bilo posebno interesantno da se uhiti Gorana Hadžića jer bi to rasvijetlilo neke stvari vezano za nestanak dijela ljudi koji još uvijek tražimo i koji se vode na popisu nestalih, a za čiju je sudbinu direktno ili indirektno kriv Hadžić", komentira uhićenje Radovana Karadžića, Danijel Rehak, voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru.

I među vukovarskim Srbima uhićenje Radovana Karadžića smatra se pozitivnim događajem.
Vukovarsko-srijemski dožupan i nekadašnji predsjednik srpskog Zajedničkog vijeća općina Jovan Ajduković kaže kako je važno da se svi počinitelji ratnih zločina nađu pred licem pravde da bi se skinula kolektivna hipoteka s cijelih naroda.

"Važno je da se svi zločinci kazne, a mi u našim glavama treba da se okrenemo prema budućem vremenu, prema zajednici, jer samo tako možemo opstati", kaže Ajduković.