Damir Polančec (foto index.hr )

Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade, Damir Polančec, uhićen je u utorak 30. ožujka, zbog sumnji u umiješanost u veliku korupcijsku aferu. Neki oporbeni političari smatraju kako bi to mogao biti korak i do uhićenja samog Ive Sanadera.

31.03.2010. -  Drago Hedl Osijek

 

Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade, Damir Polančec, uhićen je u utorak 30. ožujka točno pet mjeseci nakon što je 30. listopada prošle godine, zbog sumnji u umiješanost u veliku korupcijsku aferu, podnio ostavku. Polančeca je u njegovu domu u Koprivnici, u središnjoj Hrvatskoj, rano ujutro u utorak posjetila policija i više sati pretresala njegovu kuću. Potom ga je odvezla u Zagreb, gdje je pretresen i njegov stan, nakon čega je odveden na policijsko ispitivanje. Novinarima, koji su ga pitali zbog čega je uhićen, sa stepenica je kratko dobacio: "Nije vrijeme za izjave, a kad bude, bit će zanimljive".

Tako je Polančec postao najkrupnija riba uhvaćena u nizu korupcijskih skandala koji potresaju Hrvatsku nakon ostavke premijera Ive Sanadera, 1. srpnja prošle godine.

Neki oporbeni političari, među kojima i zastupnica u parlamentu, Vesna Pusić, smatraju kako bi to mogao biti korak i do uhićenja samog Ive Sanadera. "Ovisi što će pokazati istraga, ali očito je da mu se [Sanaderu] neugodno približavaju", rekla je Pusić. Damir Polančec bio je potpredsjednik u Vladi Ive Sanadera, a njegovo ime počelo se spominjati nedugo nakon Sanaderove ostavke, kada je otkriven skandal u poslovanju velike prehrambene kompanije Podravka, u kojoj je – do odlaska u Vladu – radio Polančec, kao član uprave te kompanije.

Polančec je, kako je izvijestila policija, uhićen zbog sudjelovanja u složenoj, ali nelegalnoj operaciji, kojom je menadžment Podravke dionice kompanije namjeravao kupiti njenim novcem. Podravka je trebala biti kupljena kreditom mađarske OTP banke, za čiju je otplatu jamčila mađarska naftna kompanija MOL. Za uslugu MOL je, sa samo 47 posto dionica hrvatske naftne kompanije INA dobio sva upravljačke prava. Pregovore o privatizaciji hrvatske naftne kompanije, koja je bila u vlasništvu države, vodio je Damir Polančec, pa se sumnja da je upravo on omogućio MOL-u da ugovorom o kupnji 47 posto dionica dobije upravljačka prava. Zbog istrage oko tih transakcija već je bilo pritvoreno nekoliko članova uprave te kompanije. Nakon što su u pritvoru proveli nekoliko mjeseci, nedavno su pošteni pa će početak suđenja dočekati na slobodi.

Sada je, međutim, uhićen i Polančec. Kazneno djelo zbog kojeg ga policija sumnjiči je zloupotreba položaja i ovlasti, čime je namjeravao steći imovinsku korist. To je, stoji u policijskom priopćenju, kompaniji Podravka "prouzročilo znatnu štetu velikih razmjera", koju mediji procjenjuju na gotovo pola milijarde kuna (oko 70 milijuna eura).

"Nadležna tijela trebaju biti neovisna u svom postupanju bez obzira na nečije ime i prezime, ili pripadnost političkoj stranci, ali vodeći računa o tome da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja", rekla je premijerka Jadranka Kosor, koja je zajedno s Polančecom, do njegove prošlogodišnje ostavke, u Vladi sjedila više od pet godina. No, vodstvo vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na čijem je čelu premijerka Kosor, nije čekalo da se Polančecu dokaže krivica, već ga je istog popodneva suspendiralo sa svih stranačkih dužnosti i protiv njega započelo disciplinski postupak. Posve je vjerojatno da će Polančec, koji je bio član predsjedništva HDZ-a, doživjeti istu sudbinu koja je zadesila i bivšeg premijera Sanadera: bit će izbačen iz stranke.

Saborski zastupnik IDS-a (Istarskog demokratskog sabora, regionalne stranke iz Istre) Damir Kajin, misli kako bi Polančecovo hapšenje moglo biti najava prijevremenih parlamentarnih izbora. On misli da je to jedini adut s kojim aktualna premijerka može izaći na izbore. U pomanjkanju gospodarskog programa koji bi zemlju izvukao iz duboke krize, hapšenja odgovornih za korupcijske afere nude se kao kompenzacija sve nezadovoljnijim građanima.

Hapšenje bivšeg potpredsjednika Vlade mnogi vide i kao korak ka hapšenju bivšeg premijera Ive Sanadera. Smatra se, naime, da Polančec nije mogao donositi samostalno tako krupne odluke, bez znanja i odobrenja Ive Sanadera. "Nakon što je izgubio zaštitu HDZ-a, bilo je pitanje dana kad će Polančec biti uhićen. No, on ne može biti jedini krivac. Uvjeren sam da je Polančec o svemu što se događalo u Ini i Podravki informirao Ivu Sanadera", rekao je u izjavi za portal Index, Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Analitičari smatraju da je strategija aktualne premijerke Jadranke Kosor očistiti HDZ od osoba upetljanih u korupcijske skandale i razne kriminalne afere, te potom izaći na izbore s jasnom porukom biračima koja bi glasila: Strpala sam korumpirane u zatvor, bez obzira koliko su moćni bili i očistila stranku od lopova. Zato mi morate vjerovati.

"To je jedina karta na kojoj bi mogla dobiti izbore", kaže visoki dužnosnik HDZ-a, želeći ostati neimenovan. "Uz slabu oporbu kakva je ova, mislimo da to nije nemoguće".


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy