Porez koji hrvatski novinski izdavači plaćaju državi apsolutno je najveći u Europi. Premijer Ivo Sanader mogao bi najaviti kako će od sljedeće godine stopa PDV-a za novine biti smanjena, čak možda i posve ukinuta. No, smanjenje ili ukidanje PDV-a na novine i časopise za neke bi izdavače moglo doći prekasno i Feral Tribune bi mogao biti prva žrtva visokog PDV-a na novine. Redakcija OB-a želi da izrazi punu solidarnost za taj tjednik

11.06.2007. -  Drago Hedl Osijek

Premijer Ivo Sanader sasvim sigurno u mandatu koji završava ove jeseni neće ispuniti svoje predizborno obećanje o smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) sa 22 na 20 posto. No, mogao bi - navodno već ovoga mjeseca - najaviti kako će od sljedeće godine stopa PDV-a za novine biti smanjena, čak možda i posve ukinuta. To bi moglo biti obznanjeno na velikom skupu - prvom Forumu medija jugoistočne Europe, koji se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića 27. i 28. lipnja održava u Zagrebu. Analitičari procjenjuju da Sanader to čini ne samo pod pritiskom iz Europe, već i zbog toga što tako želi udobrovoljiti novinske izdavače i možda ih na taj način privoljeti da u izbornoj kampanji, koja uskoro počinje, ne budu suviše kritični prema njegovoj stranci i njemu osobno.

Porez koji hrvatski novinski izdavači plaćaju državi apsolutno je najveći u Europi. U Italiji, čiji građani sigurno imaju znatno veću kupovnu moć od Hrvata, taj porez iznosi samo četiri posto, a u nekim zemljama, poput Velike Britanije, Belgije, Danske ili Norveške, izdavači za tiskanje novina i časopisa državi ne plaćaju nikakav porez. U Hrvatskoj je tako kad su u pitanju knjige, no za novine to ne važi. Tako visoka stopa PDV-a, naravno, odražava se i na cijenu novina, koje su u Hrvatskoj, s obzirom na standard stanovnika, vrlo skupe. Cijena dnevnih novina iznosi šest kuna (oko 82 centa), a tjednika je dvostruko skuplja. Onaj tko mjesečno kupuje samo jedne dnevne novine i samo jedan tjednik potroši više od 30 eura. To je mnogo, budući da je prosječna plaća u Hrvatskoj u travnju ove godine iznosila tek 585 eura.

No, smanjenje ili ukidanje PDV-a na novine i časopise za neke bi izdavače moglo doći prekasno. Tjednik Feral Tribune u svom posljednjem broju tako je najavio da je njegovo daljnje izlaženje ozbiljno dovedeno u pitanje budući da kao mali nakladnik nije u stanju državi plaćati tako velik porez. Nedavno je račun te tvrtke država blokirala zbog duga za PDV koji se popeo na oko pola milijuna kuna (nešto manje od 70.000 eura), pa su novinari zbog toga već treći mjesec bez plaća. No, Feral upozorava da se država, potežući naplatu duga od novinskih izdavača, ponaša selektivno. Provladinom dnevniku Vjesnik PDV se u cijelosti otpisuje, a listu Slobodna Dalmacija, prije nego što je privatiziran, otpisan je ogromni dug za PDV, u visini od 20 milijuna kuna (oko 2,7 milijuna eura).

Feral bi tako mogao biti prva žrtva visokog PDV-a na novine. Tim prije što iz Vlade najavljuju kako se smanjenje ili ukidanje PDV-a novinskim izdavačima neće činiti retroaktivno, za stare dugove, budući da će nove mjere početi tek od prvog dana sljedeće godine. Koliko je stopa poreza na novine u Hrvatskoj nerazumno visoka govori i podatak da je svugdje u Europi ta stopa značajno niža od osnovne, jedino je u Hrvatskoj ista - 22 posto.

Prema nekim istraživanjima dnevne novine u Hrvatskoj kupuje samo sedam posto ljudi. Novinske naklade su male i broj prodanih primjeraka u dramatičnom je padu i u prošloj godini smanjenje naklada iznosilo je 16,6 posto. Ta se činjenice ne može pripisati samo utjecaju novih medija, poput Interneta, koji za mnoge Hrvate postaje češći izvor informiranja nego što je to tisak. Većina novina može se čitati i na Internetu, a pojava besplatnih novina (primjerice Metroa) također je smanjila prodaju novina. No, isto je i u Sloveniji, ali ondje nema dramatičnog pada novinskih naklada, naprotiv - novinski su izdavači prošle godine zabilježili porast prodaje od 19,4 posto. Cijena novina, nerazmjerno visoka kupovnoj moći stanovništva, zacijelo je glavni uzrok slabe kupovine dnevne štampe u Hrvatskoj.

"Točno je da Hrvatska danas ima najvišu stopu PDV-a na novine u Europi, a možda i u svijetu i Vlada razmatra mogućnost njegova smanjivanja" rekao je u izjavi za zagrebački Jutarnji list, glasnogovornik Vlade, Ratko Maček. On je dodao kako u Ministarstvu financija već rade izračune koliko bi smanjivanje PDV-a utjecalo na prihod državnog proračuna.

No, veliko je pitanje hoće li se moguće smanjenje ili ukidanje PDV-a na novinska izdanja odraziti i na cijenu novina. To je teško očekivati, jer su novinski nakladnici ili na rubu rentabilnog poslovanja ili su već zagazili u gubitke. Kad je Vlada prije dvije godine ukinula PDV na knjige, očekivalo se da bi to moglo smanjiti nerazumno visoke cijene. To se međutim nije dogodilo, jer nakladnici, bar tako tvrde, bez obzira na nultu stopu PDV-a, jedva sastavljaju kraj s krajem.