Il premier croato Jadranka Kosor

 Jadranka Kosor (kancelariapremiera )

Samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora, zakazanih za 4. prosinca, političke prilike u Hrvatskoj nalik su kakvom napetom filmskom scenariju. Bivšem premijeru i predsjedniku vladajuće stranke, Ivi Sanaderu, počelo je suđenje za korupciju, a njegova stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju sada vodi premijerka Jadranka Kosor, pod istragom je zbog crnih fondova. Opoziciju ljevice, koja nastupa pod imenom "Kukuriku koalicija", gotovo svi smatraju sigurnim pobjednikom parlamentarnih izbora

07.11.2011. -  Drago Hedl Osijek

Samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora, zakazanih za 4. prosinca, političke prilike u Hrvatskoj nalik su kakvom napetom filmskom scenariju. Bivšem premijeru i predsjedniku vladajuće stranke, Ivi Sanaderu, počelo je suđenje za korupciju, a njegova stranka, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koju sada vodi premijerka Jadranka Kosor, pod istragom je zbog crnih fondova. HDZ-u je, osim toga, zaplijenjena imovina, stranačka blagajna je prazna, pa predsjednica stranke, Jadranka Kosor, poziva svoje najbliže suradnike da založe osobnu imovinu i njome jamče za bankarske kredite iz kojih bi se financirala izborna kampanja. 

Stranka koja je od dva desetljeća hrvatske nezavisnosti zemljom vladala 16 godina nikada nije bila u tako teškoj situaciji. Čak ni krajem 1999. kada je umro njen osnivač i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i kada je početkom 2000. prvi put izgubila izbore.

Već prvo suđenje Ivi Sanaderu, koji se nakon prošlogodišnjeg bijega u Austriju, te višemjesečnog boravka u zatvoru u Salzburgu i potom u Zagrebu, našao pred sudom prošloga tjedna, pokazalo je svu beskrupuloznost uzimanja državnog novca. Sanaderu se, u tom prvom procesu, sudi za uzimanje mita od austrijske Hypo banke, a čeka ga još nekoliko, među kojima će svakako najzanimljivije biti ono za hrvatsku naftnu kompaniju (INA). Ondje ga se tereti da je za 10 milijuna eura mita omogućio mađarskoj naftnoj kompaniji MOL da s vlasništvom od 45 posto dionica INA-e, preuzme upravljačka prava nad najvećom hrvatskom kompanijom.

Da usporedba s hrvatskim političkim prilikama koje nalikuju kakvom uzbudljivom filmskom scenariju nije pretjerana svjedoči i novinsko otkriće o postojanju snimke iz elitnog zagrebačkog restorana Marcellino, na kojoj se vidi bivšeg premijera Sanadera i šefa mađarskog MOL-a, Zsolta Hernadija. Novinari zagrebačkog Jutarnjeg lista, koji su imali prilike vidjeti snimku – krunski dokaz korupcije na najvišoj razini – kažu kako su se Sanader i Hernadi, ne znajući da je restoran bio pod video nadzorom, sredinom listopada 2009. našli sami za stolom u posebnoj prostoriji.

Čim su sjeli, Sanader je izvadio bateriju iz svog mobilnog telefona (bojeći se da ga ne prisluškuju), a potom iz džepa sakoa izvukao notes i pružio ga šefu MOL-a, Hernadiju. Ništa nisu razgovarali. Hernadi je potom pročitao što piše u notesu, izvadio svoj mobitel i nešto tipkao, kao da računa na kalkulatoru. Potom je, nakon nekoliko minuta, upisao nešto olovkom na stranicu bloka, koju mu je, netom prije toga pružio Sanader i vratio ga bivšem hrvatskom premijeru. Ovaj je pogledao što piše na stanici notesa, zadovoljno se, široko nasmijao, a potom su dvojica sugovornika nazdravila čašom skupocjenog vina.

Novinari su uvjereni da je upravo to bio trenutak kada su se Sanader i Hernadi dogovorili da za 10 milijuna eura isplaćenog mita Sanader omogući mađarskoj naftnoj kompaniji MOL da preuzme upravljačka prava nad INA-om, iako u vlasništvu nije imala većinski paket dionica. Sud će, po svemu sudeći, prihvatiti tu snimku kao dokaz, jer je u restoranu postojalo jasno upozorenje da ondje postoje nadzorne kamere. Kako su Sanader i Hernadi previdjeli tu činjenicu, nejasno je, no ona bi ih – kao ključni dokaz – mogla stajati dugogodišnjeg zatvora.

Tek otkrivena epizoda o načinu na koji se pljačkao državni novac dodatno je zgrozila hrvatsku javnost, ionako šokiranu razmjerima korupcije koja je cvjetala u okrilju HDZ-a. Osim suđenja za primanje mita od Hypo banke, te primanja mita od mađarskom MOL-a, Sanadera čeka i suđenje za izvlačenje ogromnog novca iz državnih poduzeća. U Hrvatskoj taj je slučaj poznat kao "slučaj Fimi media", jer se preko te privatne tvrtke čija je vlasnica bila bliska prijateljica Mladena Barišića, šefa hrvatskih carina i osobe odgovorne za financije HDZ-a, isisavao ogroman novac. Postupak je bio krajnje jednostavan: Sanader je, dok se nalazio na funkciji premijera, održao sastanak s čelnim ljudima najvećih državnih tvrtki, poput Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih autocesta, Croatia osiguranja i drugih, te naredio da sve svoje reklamne kampanje moraju isključivo voditi preko Fimi Medije.

Fiktivne račune koje je ispostavlja Fimi Media, državne su tvrtke uredno plaćale, a Fimi Medija je tako oprani novac u gotovini davala šefu Hrvatskih carina, ujedno i osobi odgovornoj za financije HDZ-a. Ovaj ih je, pak, koristio za stranačke kampanje, ali veliki dio novca, kako je otkriveno u istrazi, u gotovini je predavao i bivšem premijeru Sanaderu. Radilo se o  milijunima eura.

Korupcijski skandali u vladajućoj stranci, u koju su uz bivšeg premijera Sanadera bili umiješani i drugi vodeći ljudi HDZ-a, rejting te stranke spustili su na najniže grane od njenog postojanja. Istraživanja javnog mišljenja o rezultatima izbora, samo mjesec dana prije nego što će se održati, pokazuju da će ona doživjeti potpuni fijasko. Rezultati su takvi da većina analitičara već govori kako će izbori biti samo pouka formalnost i kako su praktično, već odlučeni.

Opoziciju ljevice, koja nastupa pod imenom "Kukuriku koalicija", koju čini Socijaldemokratska partija, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Stranka umirovljenika, gotovo svi smatraju sigurnim pobjednikom parlamentarnih izbora. Pitanje je samo omjera. Bude li poraz HDZ-a dramatičan, a broj njihovih zastupnika u budućem sazivu parlamenta simboličan, smatraju pojedini analitičari, nije isključena ni mogućnost njenog potpunog nestanka s političke scene. U tom slučaju, slika hrvatske političke scene bila bi potpuno različita od one kakvu smo viđali posljednja dva desetljeća.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy