Branimir Glavas nel centro di Osijek prima dell'arresto

Optužnica koja je sada podignuta protiv Glavaša i još šestorice njegovih nekadašnjih suboraca toliko je ozbiljna da naprosto nije bilo nikakvih mogućnosti da on i dalje ostane na slobodi

27.04.2007. -  Drago Hedl Osijek

Umirovljeni general Hrvatske vojske i zastupnik u parlamentu, Branimir Glavaš, protiv koga je podignuta optužnica zbog ratnih zločina, ponovno se nalazi u pritvoru. Glavaš je kratkotrajno, u listopadu prošle godine, također bio pritvoren dok se protiv njega vodila istraga za još jedan ratni zločin, za koji će, kako se očekuje, optužnica biti podignuta do kraja travnja. No, Glavaš se, štrajkajući glađu u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, doveo u loše zdravstveno stanje, pa je istražni sudac u Zagrebu, donio odluku o prekidu istrage, a Glavašu ukinuo pritvor. Bio je to neviđen sudski presedan, kojeg su mediji označili kao "slom pravne države".

Optužnica koja je sada podignuta protiv Glavaša i još šestorice njegovih nekadašnjih suboraca toliko je ozbiljna da naprosto nije bilo nikakvih mogućnosti da on i dalje ostane na slobodi. Tim prije što se ostalih šestoro optuženih za isto kazneno djelo u pritvoru nalazi već pola godine. Riječ je o ubojstvima najmanje deset civila koji su svi likvidirani na isti način. Oni su odvedeni iz svojih domova, ispitivani i mučeni u jednoj kući u Osijeku, te potom, svezani ljepljivom ambalažnom trakom, odvedeni do obale rijeke Drave gdje su likvidirani metkom u potiljak.

Istraga koja je provedena, te optužnica s kojom će se Glavaš i još šest osoba suočiti na sudu, utvrdila je da je Glavaš bio najodgovorniji za ta ubojstva. Njegova tajnica, Gordana Getoš-Magdić, također jedna od osumnjičenih u tom slučaju, teško tereti Glavaša tvrdnjama kako je on zapovijedao koga treba privesti i likvidirati. Zapovijed je dobivala usmeno ili pisano na ceduljici, nakon čega je ona zapovijed prenosila pripadnicima posebno oformljene jedinice koja je te zapovjedi provodila. Sve je bilo smišljeno vrlo pomno: nekoliko pripadnika jedinice privodilo je civile, predavalo ih drugima koji su ih mučili i ispitivali, a ovi bi ih potom predavali trećima koji su obavljali egzekucije. Sve je bilo vrlo konspirativno; jedni nisu znali što rade drugi.

Na taj način likvidirano je najmanje 10 osoba: jedna nikada nije pronađena, a dvije tako ubijene osobe nisu identificirane. Iako je Gordana Getoš-Magdić, Glavaševa ratna tajnica, detaljno opisala tehnologiju zločina, te sve još jednom ponovila pred istražnim sucem, izložena prijetnjama, te pritisku obitelji, ona je kasnije izjavila kako je iskaz u kojem tereti Glavaša dala pod pritiskom policije. To će međutim biti teško dokazati, jer je sve iskaze dala u prisutnosti svog odvjetnika, a eventualne pritiske policije mogla je spomenuti u svom iskazu pred istražnim sucem. No, ona to nije učinila.

Glavaš i njegovi odvjetnici i dalje tvrde kako je optužnica kojom ga se tereti i pritvor koji mu je određen samo nastavak politički montiranog procesa koji se protiv njega vodi. Glavaš je u više navrata tvrdio da je to osveta premijera Ive Sanadera i predsjednika Sabora, Vladimira Šeksa, koji mu se na taj način žele osvetiti, jer je njihovu stranku, Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), pobijedio na prošlim lokalnim izborima u dijelu Slavonije. Glavaš je ranije pripadao HDZ-u i jedan je od osnivača te stranke, no sredinom 2005., zbog sukoba s vodstvom, iz nje je isključen. Tada je stvorio regionalističku stranku, uglavnom od otpadnika iz HDZ-a. Ta stranka izvan pojedinih dijelova regije Slavonije, nema nikakvog utjecaja.

Na dan kad je objavljeno da je sud u Osijeku prihvatio zahtjev tužilaštva da se i Glavašu odredi pritvoru, u kojem su se nalazili ostali optuženici za isto djelo, on je izveo pravu predstavu. Satima je sa svoga balkona u središtu grada okupljenim novinarima, koji su čekali njegovo hapšenje, pričao o političkom progonu, optužujući šefa lokalne policije Vladimira Fabera da je namještao dokaze protiv njega, a premijera i predsjednika parlamenta da stoje iza montiranog procesa. Onda je obukao generalsku uniformu pa je, praćen šačicom istomišljenika, šetao središtem grada. No, građani su prema svemu ostali ravnodušni, pa se Glavaš vratio u svoj stan i u generalskoj uniformi, nakićenoj orenjem, čekao da policija dođe po njega.

Ne želeći praviti dodatni spektakl, policajci su ga pustili da okružen grupicom svojih istomišljenika pješke ode do zatvora koji je od njegova stana udaljen nekih 300 metara. Pred zatvorom, u generalskoj uniformi, održao je još jedan govor, tvrdeći da se njegovim pritvaranjem blati cijeli Domovinski rat i ponižavaju svi koji su u njemu sudjelovali.

Glavaša međutim čeka još jedna optužnica, ona za ubojstvo najmanje dvojice civila koja su se dogodila u garažama neposredno uz njegov ratni ured. Onamo su također bili privođeni civili, te ispitivani, mučeni i likvidirani. Koliko je okrutno to ispitivanje bilo svjedoči i činjenica da je jedan od tamo privedenih, srpski civil Čedomir Vučković, bio prisiljavan piti sumpornu kiselinu iz akumulatora, od čega je i umro. U tom slučaju postoji i insider, svjedok Krunoslav Fehir, osoba koja je bila u najbližem Glavaševom krugu i koja ga tereti da je bio nalogodavac.

Tužiteljstvo će, vjeruje se, spojiti dvije optužnice u jednu, a suđenje potom prebaciti u Zagreb, jer je istraga ondje i započela. Očekuje se da bi suđenje moglo početi u jesen, a Glavašu prijeti kazna i do 20 godina zatvora. Utvrdi li se da je kriv, najmanja kazna koju može dobiti je 12 godina zatvora.