Iako je većina (do)sadašnjih vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini već u prvim satima nakon zatvaranja biračkih mjesta na lokalnim izborima održanim 7. oktobra slavila i proglasila pobjedu, zvanični rezultati koje je mjesec dana kasnije objavila Centralna izborna komisija BiH pokazali su nešto drugačiju sliku.

04.12.2012. -  Almir Terzić Sarajevo

Analiza pokazuje da su na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zapravo najviše profitirale “male” političke stranke osvojivši za polovinu više mandata nego na lokalnim izborima prije četiri godine, a neke su taj broj čak i udvostručile, pa i utrostručile. Tako se za njih može reći kako su najveći izborni dobitnici lokalnih izbora u BiH 2012. godine.

To se prvenstveno odnosi na Demokratski narodni savez (DNS) koji je dobio 37 mandata više nego prije četiri godine (tada osvojio 84) te tako sada ima ukupno 121.

HDZ BiH jedini napravio uspjeh iz grupe vladajućih

Hrvatska demokratska zajednica BiH je jedina stranka iz dosadašnje vladajuće garniture koja je na lokalnim izborima osigurala značajan broj mandata više, 32 nego je dobila na prošlim lokalnim izborima (216) i sada ima 248.

Sa 17 osvojenih mandata više Socijaldemokratska unija BiH (SDU) gotovo je dva puta udvostručila broj mandata nego je ranije imala. Sada ima 26, a prije četiri godine osvojila je svega 9.

Osiguravši po 14 mandata više izborni dobitnici su i Socijalistička partija (SP) i Narodna demokratska stranka (NDS). Tako sada SP ima ukupno 68 mandata u odnosu na 54 koliko je imala nakon prošlih lokalnih izbora. NDS raspolaže sa 30 mandata, a prije četiri godine ta stranka bila je osvojila njih 16.

Iako je u plusu sa 11 mandata uspjeh Srspke demokratske stranke (SDS) bar kada su u pitanju skupštine gradova i opština nije toliki kakav se u prvi mah predstavljao. SDS sada ima 325 u odnosu na 314 mandata prije četiri godine.

Stranka demokratske aktivnosti (a-SDA) osvojila je 10 mandata više pa ih sada ima ukupno 40. Prije četiri godine na lokalnim izborima imala je 30 mandata.

Spas SDP-a u mandatima nacionalnih manjina

Značajniji uspjeh na lokalnim izborima napravila je i Liberalno demokratska stranka (LDS) osvojivši čak 8 mandata više nego je imala. Tako sada LDS ima ukupno 14 mandata u odnosu na svega 6 na prošlim lokalnim izborima.

Dobitnik je i Hrvatsko krščanska demokratska unija (HKDU) koja je osigurala 6 mandata više. Sada ima 9, u odnosu na svega 3 sa prošlih lokalnih izbora.

Što se nalazi u plusu sa 5 mandata više nego ranije Socijaldemokratska partija (SDP) BiH treba prvenstveno da zahvali činjenici što su njeni kandidati osvojili iste iz reda nacionalnih manjina u općinskim vijećima (ukupno 8).

U suprotnom ova partija bi bila u minusu gledano po broju redovnih mandata (za 3). Tako SDP sada ima ukupno 320 mandata u odnosu na ranijih 315.

Manji uspjeh napravila je i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH koja je dobila 2 mandata više nego je ranije imala. Tako HSP BiH nakon ovih lokalnih izbora ima ukupno 44, u odnosu na 42 od prije četiri godine.

Gledano po broju osvojenih mandata u skupštinama gradova i opštine, te općinskim vijećima u 140 lokalnih parlamentara u Republici Srpskoj i federaciji BiH, uključujući Skupštinu Brčko distrikat BiH daleko je više gubitnika na lokalnim izborima u BiH.

Debakl SNSD-a i Stranke za BiH

Najveći gubitnik je svakako Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je ostao čak bez 105 mandata. SNSD je sada osvojio ukupno 387, a prije četiri godine čak 492 mandata.

Ogromni izborni debakl doživjela je i Stranka za BiH (SBiH) koja je ostala bez čak 62 mandata. Tako je SBiH na netom okončanim izborima osigurala 117 manadata, dok je na prošlim osvojila 179.

Značajan broj mandata, po 26 izgubili su i Partija demokratskog progresa (PDP), Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) i Srpska radikalna stranka RS (SRS). PDP sada ima ukupno 122 mandata u odnosu na ranijih 148, BPS je osvojio 38, a ranije je imao 64, dok je SRS osigurao svega 12 mandata u odnosu na nekadašnjih 38 koliko je imao prije četiri godine.

Veliki pad imala je i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) izgubivši 14 mandata u odnosu na ranije. Tako sada stranka ima ukupno osvojenih 67 u odnosu na ranijih 87 mandata.

Iako je ostvatila značajan rast broja mjesta kada su u pitanju načelnici, Stranka demokratske akcije (SDA) u zakonodavnim tijelima dobila je 13 mandata manje nego na prošlim lokalnim izborima. SDA sada ima ukupno 519 u odnosu na ranijih 532 mandata.

Izborni gubitnik je i Naša stranka (NS) koja je ostala bez 7 mandata u odnosu na raniji period. Osvojila je ukupno svega 15 mandata, dok je prije imala njih 22.

Po 6 mandata manje na posljednjim lokalnim izborima dobili su i Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) i Bosanska stranka (BOSS). HDZ 1990 prije četiri godine imao je ukupno 86 mandata, a sada ih ima 80, dok je BOSS sa ranijih 11 spao na svega 5 mandata u lokalnim parlamentima.

Ko je kome preoteo mandate

U minisu i to za 5 mandata je i Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj (SRS VŠ). Ova stranka ranije je imala ukupno 34 mandata, a sada ih je osigurala 29.

Sa po 4 mandata manje nego prije četiri godine izborni gubitnici na posljednjim lokalnim izborima u BiH su i Demokaratska narodna zajednica (DNZ) BiH, Stranka penzionera-umirovljenika (SPU) BiH i Građanska demokratska stranka (GDS) BiH. DNZ je sa ranijih ukupno 25 mandata u lokalnim zakonodavnim tijelima spao na 21, SPU BiH sa 12 na 8, a GDS sa ranijih 7 na svega 3.

Manji pad u odnosu na raniji period doživjela je i Hrvatska seljačka stranka – Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) izgubivši ukupno 3 mandata. Ova stranka ranije je imala ukupno 16, a sada je na lokalnim izborima osvojila ukupno 13 mandata.

Analiza jasno pokazuje da su mandate u Republici Srpskoj koje je izgubio vladajući SNSD, ali i PDP i SRS u najvećoj mjeri preuzeli DNS i SP, inače, koalicioni partneri u SNSD-u u vlasti na entitetskom nivou, te opozicioni NDS i SDS.

Dio mandata svakako preuzele su i nove političke stranke koje su se prvi puta pojavile na lokalnim izborima kao što su Demokratska partija (DP) osvojivši ukupno 38 mandata, Srpska napredna stranka (SNS) sa 15 mandata, te Nova socijalistička partija (NSP) koja je dobila ukupno 7 mandata.

Više izbornih gubitnika

Kada je u pitanju FBiH mandate koje su izgubile ranije vladajuće SBiH i SDA, ali i BPS otišli su dijelom opozicionim strankama kao što su a-SDA, SDU i LDS koji su osnažili svoju ulogu na političkoj sceni u tom entitetu.

No, u najvećoj mjeri izgubljene mandate dobio je Savez za bolju budućnost (SBB) koji je učestvujući po prvi puta lokalnim izborima osigurao ukupno 145 mandata.

Kada je u pitanju hrvatski korpus u FBiH mandate bez kojih su ostali NSRB, HDZ 1990 i HSS-NHI uglavnom su otišli HDZ-u BiH.

Generalno, ipak, se može zaključiti da je na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini održanim 7. oktobra, kada se gleda broj osvojenih mandata po političkim strankama više izbornih gubitnika, nego dobitnika u odnosu na stanje od prije četiri godine – sa lokalnih izbora 2008. godine.

A, kada su u pitanju zakonodavna tijela u većim gradovima u Bosni i Hercegovini kao što su Sarajevo , Banja Luka , Tuzla i Zenica sve političke partije koje su i do sada bile vodeće su to i ostale, ali sa znatno manjim brojem vijećnika/odbornika nego prije četiri godine.

Tako iako je na području Grada Sarajeva koji broji četiri općine SDA ostala stranka sa najvećim brojem vijećnika, ukupno 35, ali je to za 6 manje nego prije četiri godine. SDA je tada osvojila ukupno 41 vijećnika na području Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra i Starog Grada kao četiri gradske općine Sarajeva.

Slično je stanje i u Zenici. i tu je SDA u Općinskom vijeću ostala vodeća stranka sa 14 vijećnika, ali je to za 1 manje nego prije četiri godine. Tada je stranka na izborima osvojila 15 mandata vijećnika.

Kazna za politiku Lagumdžija - Dodik

No, kako su SDP i SNSD doživjele pad na lokalnim izborima u BiH, najbolje je vidljivo iz primjera Tuzle i Banja Luke gdje su do sada imali neprikosnovenu ulogu vladara.

Birači su odlučili da kazne politiku SDP-a odnosno predsjednika Zlatka Lagumdžije jer nisu ispunili svoja obećanja sa općih izbora 2010. da će se fokusirati na reforme i zapošljavanje. Umjesto toga, SDP se gotovo dvije godine bavio udomljavanjem svojih kadrova na pozicije u izvršnoj vlasti, ali i u javnim preduzećima i ustanovama.

Tako je SDP od 16 mandata vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla, što im je osiguravalo da samostalno imaju parlamentarnu većinu u toj lokalnoj zajednici, na ovogodišnjim lokalnim izborima uspio zadržati svega 10 mandata. Dakle, izgubio je 6 vijećnika što je gotovo polovina u odnosu na stanje od prije četiri godine.

U slučaju SDP-a slično je i kada su u pitanju četiri općine u sastavu Grada Sarajeva. Iako je SDP prije četiri godine na tom području imao isti broj vijećnika kao i SDA – 41, sada je uspio osigurati svega 28 vijećnika. To znači da je SDP u četiri općine u sastavu Grada Sarajeva izgubio trećinu vijećnika u odnosu na stanje od prije četiri godine–njih 13.

Politika SNSD-a, odnosno predsjednika Milorada Dodika kažnjena je jer je umjesto povećanja životnog standarda koji je u Republici Srpskoj katastrofalan, najbolji primjer je da je minimalna penzija duplo manja nego u Federaciji BiH, i iznosi svega 160 KM, i dalje odlučio da vlast pokušava održavati samo vatrenim govorima, bez konkretnih i jasnih programa posebno u gospodarskom smislu.

Slučaj Krsmanović u Foči

SNSD je tako u Skupštini Grada Banje Luke gdje je ranije imao 15 odbornika ostao bez njih 4 i sada je nakon ovogodišnjih lokalnih izbora spao na njih 11.

Da je strah SNSD-a od gubitka vlasti prisutan najbolje je vidljivo iz primjera Foče (RS). To je jedina opština u Republici Srspkoj gdje su SNSD i SDS koji su inače, nastupili u dva odvojena, suprotstavljena bloka na lokalnim izborima bili udruženi i zajednički nastupili na izborima. To su učinili kako bi spriječili da Nova socijalistička partija i njen kandidat za načelnika opštine Zdravko Krsmanović dobije ponovni mandat.


I commenti, nel limite del possibile, vengono vagliati dal nostro staff prima di essere resi pubblici. Il tempo necessario per questa operazione può essere variabile. Vai alla nostra policy