Sutra se u Trstu i Istri otvaraju deveti prekogranični susreti skupno nazvani Forum Tomizza. Jedna kulturna stvarnost koja se opire scenariju, danas više nego ikad obilježenim zabrinjavajućim nacionalističkim ispadima i nesuglasicama na granici

20.05.2008. -  Franco Juri

Prevođenje za Osservatorio Balcani: Aleksandra Šućur

Od 21. do 24. svibnja, održat će se deveti prekogranični susreti nazvani Forum Tomizza. Jedna kulturna stvarnost koja se opire scenariju, danas više nego ikad obilježenim zabrinjavajućim nacionalističkim ispadima i nesuglasicama na granici.

Ove susrete koji se održavaju jednom godišnje, osmislio je prije devet godina - u čast velikog istarskog Fulvija Tomizza-e, preminulog 1999. - Milan Rakovac i on sam veliki istarski pisac, ali na hrvatskom jeziku.

Rakovac - autor između ostalih i djela »Riva i druži«, prvog hrvatskog romana koji se bavi temom istarskog egzodusa a čije je nedavno kazališno prikazanje u dvojezičnoj verziji imalo velikog odjeka - godinama promiče, zajedno sa slovenskim, talijanskim i austrijskim prijateljima i intelektualcima, dijalog u znaku interkulturalnosti koja prelazi svaku granicu i svaku barijeru.

Forum Tomizza je začet prije osam godina kako bi se otvorio prostor glasovima koji u Istri i Furlaniji-Veneciji Juliji odbijaju nacionalizam i zalažu se za neprekidni dijalog i uzajamnu kulturnu »kontaminaciju« na području koje bi bez interkulturalnosti bilo nezamislivo.

Pomoć Rakovcu u ovom projektu - koji svake godine dovodi u Istru i Trst sami vrh nenacionalističkih intelektualaca iz bivše Jugoslavije (slovenskih, hrvatskih, srpskih, bosanskih, crnogorskih), kao i talijansko-furlanskih i austrijskih, tretirajući teme koji idu daleko iznad okvira književnosti - pruža Grupa 85, koju u Trstu vodi Patrizia Vascotto, talijanska intelektualka savršenog poznavanja slovenskog jezika, a koja među svojim osnivačkim članovima vidi slavna imena kao na primjer Claudia Magrisa i samog Tomizze. U Kopru je srce foruma kulturna djelatnica Irena Urbič koja predstavlja službenog slovenskog organizatora, koparske dnevne novine Primorske novice.

Kao i svake godine, inicijativu podržavaju između ostalih i Zajednica Talijana iz Kopra i Umaga.

Za četiri dana Forum Tomizza, koji će se i ove godine razgranati između Trsta (Italija), Kopra (Slovenija) i Umaga (Hrvatska) predviđeni su, uz međunarodni simpozij »Off limits« na kojem sudjeluju pisci, publicisti, filozofi, povjesničari, kritičari, prevoditelji i sociolozi iz različitih zemalja, i tri književno-glazbene večeri koje, pod naslovom Artistra, predstavljaju publici jedan domišljati spoj poezije i muzike u izvedbi afirmiranih istarskih, furlanških, hrvatskih i slovenskih autora i glazbenika.

Manifestacija će se završiti u subotu, 24. svibnja, tradicionalnim obilaskom groba velikog istarskog pisca u mjestu Materada, kojem je Tomizza posvetio svoj veliki književni opus, prvi koji je ikad posvećen tragediji tog egzodusa.

Ali bi ove godine na slovensko-hrvatskoj granici Plovanija/Sicciole, koju mnogi od slovenskih i tršćanskih sudionika Foruma moraju prijeći kako bi pristigli u Materadu, moglo doći do komplikacija budući da je nacionalistički pokret »Zavod 25.junij«, predvođen Marjanom Podobnikom, bivšim zamjenikom premijera i brata trenutnog Ministra za okoliš, koji je već blokirao granicu prije nekoliko tjedana uz pomoć „karantanskih" skinheadsa u znak podrške Jošku Jorasu, koji traži suverenitet Slovenije i južno od rijeke Dragonje, već najavio novi protest i blokadu granice za taj dan.

Dvije realnosti na samim suprotnim polovima - ona s Foruma Tomizza i ona slovenskog nacionalizma koji priželjkuje pojačanje granica u Istri. U sredini dvosmislenost jedne vlade koju čini i Podobnikova stranka Slovenski narodni savez.